Blog

4 echipamente folosite iarna pentru conservarea spațiilor verzi, a pădurilor și întreținerea lor

,, Ziua ninge, noaptea ninge, diminineața ninge iară.’’…De ceva timp, iernile în România nu mai sunt așa. Sunt capricioase, secetoase, cu temperaturi ridicate peste media perioadei, cu scăderi de temperatură sau creșteri semnificative, unoeori bruște, cu manifestări meteorologice specifice, mai degrabă, celorlalte anotimpuri. Într-un asemenea context, activitățile de întreținerea spațiilor verzi și de exploatare forestieră în anotimpul rece, capătă, uneori, alte semnificații.

În articolul de astăzi vom vorbi despre echipamentele de iarnă folosite în grădinărit și în silvicultără și de ce este important să nu se renunțe la întreținerea spațiiilor verzi și a pădurilor pe timp de iarnă. Nu uităm nici faptul că echipamentele în sine au nevoie de o întreținere corespunzătoare.

Gazonul, plantele de exterior, arbuștii, pomii și copacii întră iarna în pauză de vegetație și au nevoie de o conservare corectă pentru a supraviețui temperaturilor scăzute sau alternante, vânturilor mai aspre, secetei, razelor de soare, uneori prea puternice pentru lunile de iarnă.

Ce echipamente sunt necesare în protejarea spațiilor verzi în anotimpul rece și de ce trebuie folosite?

Iată câteva echipamente care nu pot lipsi din ,,trusa’’ ta și ce poți face dacă vrei ca și la primăvară să te bucuri de grădină sau de colțul tău de pădure.

  • Motoferăstru- pentru îndepărtarea crengilor rupte sau a copacilor doborâți în urma vântului puternic sau a uscăciunii. Nu se recomandă toaletarea copacilor, arbuștilor și pomilor iarna, pentru a nu provoca vegetația, mai ales în contextul temperaturilor ridicate.
  • Măturătoare- pentru curățarea murdăriei grosiere, umede, a frunzișului, a acelor de conifere, a crenguțelor uscate, de pe terasele deschise. Se împiedică, astfel, răspândirea acestor resturi în restul grădinii și încărcarea gazonului, cu afectare pe termen lung a ierbii.
  • Suflantă- pentru îndepărtarea frunzișului uscat, care poate să cadă în etape, chiar în plină iernă, din cauza toamnelor și a iernilor blânde. Frunzișul și alte obiecte care stagnează pe gazon produc apariția mucegaiului și a mușchiului, îmbolnăvind gazonul, uneori ireversibil.
  • Tocător vegetație-  pentru mărunțirea bucăților mari de lemn produse în urma prăbușirii copacilor, dar și a resturilor uscate mai mici, a plantor cu vegetație târzie, chiar a frunzișului. Compostul rezultat se poate depozita iarna, într-un colț al grădinii, direct pe pământ.

Cum poți întreține echipamentele de iarnă și cele utilizate în restul anului?

Echipamentele și sculele folosite în întreținerea spațiilor verzi și în exploatarea forestieră au nevoie de păstrare corectă și de reparații, pentru o funcționare eficientă. Unele activități se pot efectua acasă, de către proprietar, altele, într-un service autorizat.

  • Curățarea de noroi și de murdărie, spălarea și uscarea echipamentelor trebuie făcute în mod regulat. Păstrarea peste iarnă a echipamentelor care nu se mai folosesc, se face în locuri protejate de intemperii și de eventuale loviri.
  • Verificarea kiturilor, a accesoriilor, a funcționării corecte, curățarea filtrelor, repararea sau înlocuirea accesoriilor, gresarea, ungerea lamelor etc. se realizează într-un service specializat, autorizat, care oferă și garanție.

Pentru achiziționarea de echipamente și unelte folosite în întreținerea spațiilor verzi și a pădurilor, precum și pentru serviciile conexe, intră pe magazinul CONFORTEC și descoperă oferta noastră variată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *